Home / News / Facebook / Jak trwale i na stałe usunąć oraz zlikwidować konto na Facebooku

Jak trwale i na stałe usunąć oraz zlikwidować konto na Facebooku

W tym artykule opowiemy czy i jak usunąć i zlikwidować konto i profil na fb

Założenie konta na Facebooku to zaledwie kilka kliknięć, potwierdzenie i rejestracja gotowa. Usunięcie go natomiast to niemalże jak całkowite wylogowanie się ze świata. Wymaga kilkunastu potwierdzeń, karencji, odczekania i kolejnego potwierdzenia, ponieważ portal daje Ci jeszcze jedną szansę na to, by jednak zmienić zdanie. Co zrobić, gdy jednak decyzja i podjęta i swoje konto na FB chcesz usunąć definitywnie? Oto kroki, które należy podjąć plus uzbroić się w cierpliwość.

Usunięcie konta z facebooka – krok po kroku

Przede wszystkim, decydując się na usunięcie konta należy to dobrze przemyśleć. Tak nawet informuje nas Facebook na oficjalnej stronie z poradnikami. Trzeba temat rozważyć i przeanalizować. Konta nie da się wznowić, ponownie aktywować czy na nowo uruchomić. Usunięte przepada
w czeluściach Internetu i nie ma szans na jego odzyskanie. Oczywiście, jeżeli zmienisz zdanie możesz sobie po prostu założyć nowe konto, od początku. Facebook nie zakłada Ci żadnej kary ani ograniczenia. Z tym, że nowe konto, to konieczność pozapraszania od nowa znajomych
i skonfigurowania wszystkiego na nowo.

Gdy Twoja decyzja jest już ostatecznie podjęta dobrze jest zrobić kopię swoich materiałów zamieszczonych do tej pory na profilu. Warto pobrać zdjęcia (może po wrzuceniu na stronę je wykasowałeś, a może gdzieś przepadły), filmiki i wszystko co ma dla Ciebie wartość merytoryczną lub sentymentalną. Po usunięciu Twojego konta te dane również znikną, nie będzie więc żadnej możliwości by je później odzyskać, a szkoda by było. Zrób kopie zapasowe, pozbieraj, pościągaj
i przejdź do kolejnego kroku.

Jak usunąć konto na fb?

Kolejnym krokiem wysłanie prośby do Facebooka o to, żeby Ci usunęli konto. Tak, to nie jest takie proste. Nie wystarczy kliknąć ikonki pod nazwą „usuń” i wszystko zniknie. Należy o to poprosić. I tu zaczyna się tak naprawdę cała procedura, ponieważ nie ma nawet takiego przycisku w Twoim panelu użytkownika. Należy więc zalogować się na swoje konto na Facebooku i wkleić następujący adres:

http://www.facebook.com/help/contact.php?show_form=delete_account

Pojawi się okienko, które informuje Cię, że usunięcie konta jest nieodwracalne i ostateczne, że będzie to koniec Twojej przygody z Facebookiem i czy na pewno tego chcesz. Są dostępne dwa guziki: wyślij
i anuluj.

Jeżeli wybierzesz wyślij, Twoja prośba o usunięcie zostanie przesłana. Jeżeli klikniesz anuluj, przejdziesz do normalnego użytkowania strony.

Dla upewnienia się, czy wiesz co robisz, Facebook poprosi Cię o podanie hasła do Twojego konta, na wypadek, gdyby to ktoś inny, w Twoim imieniu zgłosił. Poza podaniem swojego hasła musisz jeszcze wprowadzić kod z obrazka, który Ci się wyświetli.

Jeżeli hasło i kod z obrazka zostały wprowadzone poprawnie, Facebook przesyła Ci informację, że na razie Twoje konto zostało wyłącznie zawieszona na 14 dni. Jest to czas, w którym możesz zmienić decyzję, możesz jeszcze od niej odstąpić i powrócić do normalnego użytkowania. Na wszelki wypadek, gdybyś potrzebował czasu na ponowne rozważnie swojej decyzji, portal daje Ci aż dwa tygodnie. To sporo czasu, wiele się może zmienić.

Jak trwale zlikwidować na stałe konto na facebooku?

Warto tutaj wspomnieć, że swojego konta na portalu nie da się usunąć w trybie natychmiastowym.

Może się zdarzyć, że z jakiegoś powodu, w czasie tych 14 dni znów zawitasz na Facebooku i zalogujesz się na swoim koncie. Pierwsze co zobaczysz, to informacja, że konto jest w trakcie usuwania i czy chcesz może anulować to usuwanie? Jeżeli Twój wybór padnie na opcję anuluj, wówczas konto zostanie natychmiast aktywowane, a cała procedura usuwania zostanie zatrzymana. Jeżeli jednak klikniesz opcję „kontynuuj usuwanie”, wówczas Twoje konto zostanie zlikwidowanie w pierwotnie ustalonym czasie. Oznacza to, że Twoje przypadkowe wejście na stronę nie spowoduje, przesunięcia terminu usunięcia, nie wydłuży wspomnianego 14 dniowego biegu. Wszystko będzie dalej szło zgodnie z planem.

Na tym jednak nie koniec. Facebook będzie Ci jeszcze mailowo przypominał o tym, że rozpocząłeś procedurę usunięcia i czy jesteś pewien tego, co czynisz. Przecież przestaniesz być częścią społeczności Facebooka przez ten krok.

Pod koniec Twojego dwutygodniowego okresu oczekiwania na usunięcie, znów dostaniesz maila,
w którym Facebook poinformuje Cię, że lada dzień Twoja prośba stanie się faktem, ale jeszcze możesz to zatrzymać. Jeżeli nie zatrzymasz, w dniu czternastym Twoje konto zniknie.

Można zrozumieć procedurę bezpieczeństwa. Jej celem jest ochrona użytkowników przed żartem ze strony innych, czy przed złośliwym działaniem. Jednak takie skomplikowanie tej procedury, jej aż takie złożenie powoduje, że samo usunięcie konta zdaje się być żartem, ale ze strony Facebooka. Zdecydowanie, procedura mogłaby być prostsza, a okres oczekiwania skrócony do tygodnia na przykład. Przecież nikt tych likwidacji nie robi ręcznie tylko za pomocą algorytmu, więc czekanie w kolejce tu chyba nie wchodzi w grę.

Samo zabezpieczenie opcji usunięcia konta powoduje, że można podejrzewać, że zainteresowany działa przecież intencjonalnie. Nie da się tego wybrać przypadkiem. Szczególnie, że opcja dezaktywacji (działanie odwracane) jest dostępna w panelu ustawień, a opcja usunięcia już nie.

Decydując się na usunięcie konta na Fb trzeba się po prostu uzbroić w cierpliwość i być stanowczo przekonanym i zdecydowanym, że to jest właśnie to, co chcesz zrobić.

Podobne Posty

O Azteq Azteq

Zobacz również

instagram

Instagram – jak dodać, usunąć, zdobyć like i promować konto

Spis Treści Jak działa Instagram?Jak założyć Instagram?Jak usunąć konto Instagram ?Jak dodać zdjęcie na Instagram …